tiistai 7. helmikuuta 2017

Hurjan viljaiset

Eilen innostuin iltasella leipomaan sämpylöitä iltapalalle puuron kanssa. Myllärin hurjan viljaista sämpyläjauhoa käytin tälläkin kertaa. Siitä tulee vaan niin hyvät sämpylät, ai että. 
Tykkään leipoa kuivahiivaan sämpylät. Pullan leivon aina tuorehiivaan. Kunnon kohotus ja sitten sämpylät pellille ja vielä kohotus. Sämpylöistä saa ihanan pehmeitä, kun ei tee taikinasta liian tiukkaa. Teen aina taikinan käsin niin tuntee hyvin milloin taikina on sopivaa kohotettavaksi. 





Tässä minun ohje näihin sämpylöihin


                                                   5 dl vettä
                                                   1 pussillinen kuivahiivaa
                                                   1 1/2 tl suolaa
                                                   ripaus sokeria
                                                   sämpyläjauhoja sen mukaan, että taikina ei enää 
                                                   tartu kulhon reunoihin
                                                   1/2 dl voisulaa

Lämmitä vesi hiukan kädenlämpöistä kuumemmaksi.(jos käytät kuivahiivaa) Lisää veteen suola ja ripaus sokeria. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään sämpyläjauhoja ja lisää sekoittaen veteen. Lisää sämpyläjauhoja vähitellen niin paljon, että taikina alustaessa melkein irtoaa kulhon reunoilta. Lisää voisula. Lisää vielä sämpyläjauhoja, kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Laita taikina liinan alle lämpimään kohoamaan tai mikron suojaan. Kohota n. 30min.

Leivo kohonnut taikina sämpylöiksi. Peitä liinalla ja laita pelti hellan päälle lämpimään kohoamaan. Kohota vielä n. 20-30 min. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 min.

                                                  Nauti lämpiminä haluamallasi tavalla. :)                                                 



6 kommenttia:

  1. Täydellisiltä näyttää sinun sämpylät!
    Ja tuore sämpylä maistuu aina!
    Minä käytän kuivahiivaa aina. Kaapissa pitää aina olla tarvittavat aineet, jos innostun leipomaan!😀
    En ole vuosiin käyttänyt tuorehiivaa.
    Kivaa tiistaita!💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3
      Tuore sämpylä ja leipä on kyllä lämpöisenä ihan parhasta.
      Kuivahiivaa on kyllä kaapissa aina valmiina. Tuorehiiva täytyy aina muistaa ostaa.
      Mukavaa tiistaita sinne myös! <3

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä sämpylöitä...koskahan mä viittisin leipoa :) ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3
      Leivot sitten, kun inspis iskee
      tai herkkuhammasta alkaa kolottaa. ;)
      Ja saahan kaupasta valmiina ihania herkkuja.

      Poista
  3. Uunituoreet sämpylät ovat mitä parhaimpia, namskis. Mukavaa tiistaita sinulle:)

    VastaaPoista

Ilahtuisin kommentistasi ! :)